De eerste intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI) van leverancier Swarco bij de provincie Noord-Holland is in gebruik. De iVRI regelt sinds 4 juli het verkeer op de kruising van de Drie Merenweg en de Paviljoenlaan bij Hoofddorp. De levering van deze iVRI is onderdeel van de onderzoek- en ontwikkelingsopdracht binnen het Partnership Talking Traffic. Met deze levering is aangetoond dat een slimme verkeersregelinstallatie kan worden opgebouwd met open interfaces.

Cyril Cappendijk (R) van de Provincie Noord-Holland en Peter Smit van Swarco bij de eerste iVRI in Noord – Holland

Veiliger, sneller, duurzamer

De intelligente verkeersregelingsinstallaties (iVRI’s) faciliteren zowel de traditionele verkeersregeltechniek als de connected technologie, waarbij het verkeer direct kan communiceren met de verkeerslichten. Intelligente verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen’ en kunnen regelingen afstemmen op verkeersstromen en verkeersintensiteit. Hierdoor kunnen weggebruikers hun route veiliger, sneller en duurzamer afleggen. iVRI’s vormen bovendien een belangrijke stap op weg naar toekomstige ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, waaronder de zelfrijdende auto. De toegepaste open interfaces maken het mogelijk dat de verschillende functionaliteiten van de iVRI kunnen worden geleverd door iedere marktpartij die producten hiervoor ontwikkelt. Nog dit jaar worden onder de vlag van het Partnership Talking Traffic de eerste 1268 verkeerslichten in ons land (een kwart van het totaal) omgebouwd tot slimme verkeersregelinstallaties. Bij wegbeheerders in de Metropoolregio Amsterdam, zoals de provincie Noord-Holland en gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Haarlemmermeer en Hilversum gaat het op korte termijn om 80 verkeerslichten. De overige verkeerslichten worden in de komende jaren aangepast of vervangen door iVRI’s.

Open interfaces

De iVRI is opgebouwd met open interfaces waaronder IVERA 4.0, VLOG3.0 en de TLC-fi. Daarnaast is in de proof of concept gebruik gemaakt van CCOL9.0 inclusief voorspelling ‘tijd tot rood’ en ‘tijd tot groen’ en is de iVRI aangesloten op een nieuwe versie van de beheercentrale.